Honden zijn net gezinsleden, en net als bij ieder ander gezinslid willen we er zeker van zijn dat ze gezond en gelukkig zijn. Maar soms kan het moeilijk zijn om te zeggen wanneer onze harige vrienden zich niet goed voelen.

In deze blogbijdrage bespreken we enkele van de meest voorkomende ziekten die honden kunnen krijgen, evenals de symptomen waar je op moet letten. Als u weet waar u op moet letten, kunt u de ziekte in een vroeg stadium opsporen en uw pup de behandeling geven die hij nodig heeft!

Hoe weet ik of mijn hond ziek is?

Als het om onze harige metgezellen gaat, kan het soms moeilijk zijn te zeggen of ze zich goed voelen of dat ze medische aandacht nodig hebben.

Eén van de belangrijkste indicatoren dat je hond niet gezond is en misschien behandeld moet worden is als hij tekenen vertoont van lusteloosheid of een verminderd energieniveau.

Bovendien, als je hond bijzonder rusteloos, geagiteerd of prikkelbaar lijkt, kan dit ook een teken zijn dat ze ziek zijn en behandeld moeten worden. Andere veel voorkomende symptomen die erop wijzen dat je hond medische zorg nodig heeft zijn verlies van eetlust, depressie, veranderingen in lichaamstemperatuur, moeite met ademhalen, en braken of diarree.

Als je één van deze symptomen bij je hond opmerkt, is het belangrijk hem zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen voor een grondige evaluatie. Na de juiste behandeling door een deskundige zal je hond zich hopelijk in een mum van tijd beter voelen!

Enkele veel voorkomende ziekten

Honden zijn vatbaar voor veel van dezelfde ziekten als mensen, waaronder alles van verkoudheid en griep tot kanker. Er zijn echter ook een aantal ziekten die uniek zijn voor honden, zoals parvovirus en hondsdolheid. Veel voorkomende hondenziekten zijn onder andere:

Verkoudheid en griep

Net als mensen kunnen honden verkoudheid en griepvirussen oplopen van andere besmette dieren. Symptomen zijn niezen, hoesten, en een loopneus.

Parvovirus

Deze zeer besmettelijke ziekte is vooral gevaarlijk voor jonge puppy’s. Het is een zeer besmettelijk virus dat bij honden een reeks onaangename symptomen kan veroorzaken. Het eerste en meest duidelijke teken van Parvovirus is braken, dat vaak plotseling en kort na de besmetting optreedt. Behalve braken kunnen getroffen honden ook overvloedige diarree krijgen, die ernstig genoeg kan zijn om ernstige uitdroging te veroorzaken als ze niet behandeld worden.

Andere veel voorkomende symptomen van Parvovirus zijn verlies van eetlust, depressie, lusteloosheid, en koorts. Als je een van deze symptomen bij je hond opmerkt, is het belangrijk meteen medische hulp in te roepen om de risico’s en complicaties die met deze ernstige ziekte gepaard gaan tot een minimum te beperken.

Hondsdolheid

Hondsdolheid is een ernstige en mogelijk levensbedreigende infectie die veroorzaakt wordt door blootstelling aan het hondsdolheidsvirus. Dit virus kan op verschillende manieren worden overgedragen, onder meer via beten van besmette dieren, krassen door besmette klauwen, en zelfs blootstelling aan vloeistoffen of weefsels van het lichaam van een besmet dier.

Vroege symptomen van hondsdolheid zijn koorts, spierpijn, misselijkheid en verlies van eetlust. Naarmate de ziekte vordert kunnen bijkomende symptomen ontstaan, zoals gedragsveranderingen, verwarring, overmatig speekselvloed (of “schuimen op de mond”), en toevallen.

Als hondsdolheid niet behandeld wordt, kan het uiteindelijk leiden tot blijvende neurologische schade of de dood. Daarom is het absoluut noodzakelijk onmiddellijk medische hulp in te roepen als je vermoedt dat je blootgesteld bent aan hondsdolheid of als je een van de bijbehorende symptomen ervaart.

Gelukkig zijn er vaccins en andere behandelingen die de progressie van deze slopende aandoening kunnen helpen voorkomen, als ze op tijd worden toegediend.

Kanker

Kanker is de voornaamste doodsoorzaak bij honden ouder dan 10 jaar. Symptomen variëren afhankelijk van de soort kanker, maar kunnen gewichtsverlies, lusteloosheid, en abnormale gezwellen zijn. Vroege opsporing is van cruciaal belang voor een succesvolle behandeling.

Voorkomen is beter dan genezen

Als het erom gaat je hond gezond te houden, zijn er een paar belangrijke dingen waar je je op moet richten.

Zo moet je er natuurlijk altijd voor zorgen dat je je hond de juiste voeding geeft. Dit betekent dat je hem een voedzame en evenwichtige voeding moet geven die hem alle essentiële vitaminen en voedingsstoffen geeft die hij nodig heeft om gezond te blijven.

Het is ook belangrijk om de inentingen van je hond up-to-date te houden. Dit zal hem helpen beschermen tegen veel voorkomende ziekten en aandoeningen, zoals parvovirus of hondsdolheid.

Bovendien is het van cruciaal belang om je hond voldoende lichaamsbeweging te geven, die kan helpen gezondheidsproblemen zoals zwaarlijvigheid of hartziekten af te wenden.

Tot slot

De beste manier om je hond tegen ziekten te beschermen is door pro-actief te zijn en hun gezondheid goed in de gaten te houden. Weten op welke tekenen je moet letten en regelmatig de dierenarts laten controleren zal helpen ervoor te zorgen dat je harige vriend nog jaren gelukkig en gezond blijft!

Veel gezonde jaren met de harige vriend en bedankt voor het lezen!